Werken in de regio Parkstad Limburg

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Statistisch Onderzoeker (Steekproefexpert)

Werkgever:CBS
Plaats:Heerlen

Over het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie. Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.

Wat ga je doen?

Binnen Dataverzameling verzorgt het team Vragenlijsten en Steekproeven kwalitatief hoogwaardige vragenlijsten, steekproeven en wegingen voor de waarneming en verwerking van data. Het team bestaat uit zowel jonge als meer ervaren collega’s. Voor dit team zoeken wij een enthousiaste collega voor de rol van statistisch onderzoeker. Als statistisch onderzoeker/steekproefexpert breng je de steekproeftheorie in de praktijk, Je bent betrokken bij allerlei statistiekprocessen waarbij enquêtes en steekproeven een rol spelen. Jouw rol daarin is het geven van steekproefadviezen, het afleiden van steekproefkaders, het samenstellen en trekken van steekproeven en het bepalen van de wegingsfactoren. Je ontwikkelt steekproefontwerpen met gespecificeerde eisen aan zowel precisie en vertekening van de uitkomsten als de uitvoerbaarheid van de waarneming. Uiteraard zorg je ervoor dat de werkzaamheden duidelijk en verantwoord worden gedocumenteerd. Behalve voor veel statistieken en onderzoeken binnen het CBS, bied je ook steekproefondersteuning aan bij samenwerkingsverbanden met externe partijen zoals het SCP of een Ministerie. Binnen het werk wordt continu de verbinding gezocht tussen de theorie en de praktijk van het steekproefonderzoek.

Wie zoeken wij

We verwachten een flexibele en zelfstandige houding, een teamplayer en ook het vermogen je in een korte periode in te werken.

Jouw profiel

 • Voltooide universitaire opleiding in de wiskunde of een aan dit domein gerelateerd ander exact vak.
 • Praktisch en accuraat
 • Grondige en aantoonbare kennis van statistische methoden en relevante standaard software zoals R of SPSS.
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.
 • Je bent samenwerkingsgericht, initiatiefrijk, actiegericht , neemt verantwoordelijkheid en werkt planmatig.
 • Klantgerichte en resultaatgerichte houding

Waar kom je te werken

Met meer dan 500.000 interviews en meer dan 1,5 miljoen contacten met het bedrijfsleven op jaarbasis is de Hoofddirectie Dataverzameling (DVZ) imagobepalend voor het CBS. DVZ verzamelt kwalitatief hoogwaardige gegevens ten behoeve van statistiekproductie, zowel over bedrijven en instellingen als over personen en huishoudens. Dit betreft het verkrijgen en verwerken van registerbestanden van andere (overheids)instellingen, maar ook het ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren van directe waarneming via internet, telefoon, “face to face” en papier. Hierbij staat de minimale belasting voor burgers, het bedrijfsleven en de overheid centraal. Belangrijke externe opdrachtgevers zijn Eurostat, departementen, planbureaus en andere (semi) overheidsinstellingen. Bij DVZ werken ongeveer 500 professionals zoals steekproefmethodologen, vragenlijstontwikkelaars en interviewers. Werken bij Dataverzameling is werken in een omgeving waar innovatie en doorontwikkeling van waarneemmethodes topprioriteit hebben. Daarom zoeken wij een aantal nieuwe collega’s om ons team te versterken. Op dit moment valt de Steekproefgroep Den Haag onder de Divisie Sociaaleconomische en Ruimtelijke Statistieken (SER). Er loopt een proef om de werkzaamheden van beide steekproefgroepen verder te uniformeren en de intentie bestaat om deze bij een positieve evaluatie te integreren binnen de Divisie Dataverzameling.

Aanbod

Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat. Verder:

 • Een salaris van minimaal €3103 en maximaal €4809 bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Vakantiegeld uitkering van 8%.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime aanstelling (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individuele Keuzen Arbeidsvoorwaarden Pakket; de IKAP-regeling stelt je in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met korting door middel van belastingvoordeel.
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Contactinformatie

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Nicolle Aelmans, e-mail: nmw.aelmans@cbs.nl of Sandra Ploeger, e-mail: sa.ploeger@cbs.nl.

Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Jaap Eilers, e-mail: j.eilers@cbs.nl. Het is een tijdelijke vacature voor de duur van 1 jaar. 2 Vacatures voor Heerlen; 1 vacature voor Den Haag

De bevestiging van je sollicitatie wordt mogelijk gezien als spam. Controleer daarom je map ‘ongewenste e-mail’.

N.B.: Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.